REDNI ZBOR ČLANOV DRUŠTVA

V torek, 26. marca 2024, je v prostorih društva v Novem mestu potekal redni Zbor članov Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Zbor članov je z uvodnim pozdravom in nagovorom začel predsednik Jože Okoren, kateri je Zbor članov v nadaljevanju tudi vodil. Ker zaradi različnih razlogov ni bilo prisotnih dovolj članov, smo skladno s statutom počakali pol ure, da smo zadostili sklepčnosti, da se je Zbor lahko pričel, saj ni bilo prisotnih dovolj članov.

Sledila je predstavitev dnevnega reda, ki so ga prisotni soglasno sprejeli. Za člane verifikacijske komisije so bili določeni: Martina Glavič, Sandra Košar in Jože Kermc. Zapisnik je pisala Polona Povše.

Primož Jeralič, predsednik Nadzornega odbora, je poročal o delu Nadzornega odbora v letu 2023.

Sledila je predstavitev vsebinskih in finančnih poročil za leto 2023 in plan dela (vsebinski in finančni) za leto 2024, katere je predstavila Polona Povše. Po razpravi je Zbor članov poročila za leto 2023 in plan dela za leto 2024 soglasno potrdil in sprejel.

Člani so ob vabilu na Zbor članov prejeli tudi razpis skupaj s prijavnico za letovanje v društvenem apartmaju v Novigradu za leto 2024. Člani so bili vabljeni, da pravočasno do roka oddajo svoje prijavnice.

Soglasno so prisotni potrdili tudi višino članarine, katera za leto 2024 znaša 15,00 EUR.

V nadaljevanju sta prisotnim o delovanju in aktualnih zadevah ter izvajanju Posebnih socialnih programov naše krovne organizacije Zveze paraplegikov Slovenije (ZPS) poročala predsednik ZPS Dane Kastelic in strokovna delavka Brigita Erjavec Škrbina. Predsednik Dane Kastelic je poročal o statistiki, delovanju in finančnem področju na ZPS ter o novostih na pravnem in sistemskem področju, kjer je sodelovala tudi ZPS, s sprejetjem številnih zakonov na državni ravni, kateri so v korist invalidom. Brigita Erjavec Škrbina je poročala o vsebinskem delu in izvajanju socialnih programov ZPS. Predstavljena pa je bila tudi Socialna obnovitvena rehabilitacija za leto 2024. Oba pa sta se tudi pozitivno izrazila o delu društva.

Zbor članov je soglasno sprejel tudi nov Pravilnik o varstvu osebnih in zaupnih podatkov Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. ZPS je pripravila tudi nove ankete o članstvu. Prisotni člani so ankete tudi izpolnili.

Na našem društvu veliko pozornosti namenjamo tudi preventivi in ohranjevanju zdravja naših članov. Paraplegike in tetraplegike po poškodbi hrbtenjače pestijo razne zdravstvene težave. Ena izmed teh težav je tudi inkontinenca, s katero se vsakodnevno srečuje veliko naših članov. V zadnjih letih je na tem področju prišlo do velikega napredka, izboljšav in enostavnejše uporabe medicinskih pripomočkov. Pomembno je, da so člani seznanjeni z medicinskimi pripomočki, kateri so na tržišču in omogočajo samokateterizacijo, načine in prednosti.

V ta namen smo po končanem uradnem delu Zbora članov organizirali predstavitev medicinskih pripomočkov podjetja TIK d.o.o.

Podjetje TIK d.o.o., s sedežem v Kobaridu, se ukvarja s proizvodnjo medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo (med drugim tudi urinskih katetrov). S svojo 60-letno tradicijo proizvodnje medicinskih pripomočkov predstavlja največjega tovrstnega proizvajalca v Sloveniji.

Predstavnica podjetja  Nina Podpečan je udeležencem predstavila podjetje, proizvodni proces, njihove izdelke, posebej pa je izpostavil inovativne hidrofilne urinske katetre za enkratno uporabo blagovne znamke greencath®. Udeležencem je v nadaljevanju, po končani predstavitvi s prve roke odgovorila na številna vprašanja. Razdelila je tudi praktične nagrade.

Po zaključku Zbora članov je sledilo še družabno srečanje, kjer so člani lahko poklepetali med seboj, dan je tako minil v sproščenem družabnem vzdušju.