Novice društva

Ostale novice društva

NOVOMEŠKI 25 - METRSKI BAZEN Z DVIGALOM ZA INVALIDE


Mestna občina Novo mesto je z izgradnjo pokritega bazenskega kompleksa, ki je pričel obratovati 1. septembra lani in je del Olimpijskega centra Novo mesto, uresničila dolgoletne sanje Novomeščanov, da v domačem kraju rekreativno plavajo in se udejstvujejo v plavalnem športu. V sklopu kompleksa sta na voljo dva bazena, 25 - metrski plavalni in 20 - metrski vadbeni bazen.

Posebno pozornost pa so v Olimpijskem centru namenili tudi osebam z različnimi oviranostmi. Tako je v bližini konjeniškega centra, ki izvaja hipoterapijo, vzpostavljena tudi čutna pot za slepe in slabovidne. Bazenski kompleks pa je poleg vseh arhitekturnih prilagoditev v vseh prostorih, vključno s sanitarijami in dvigalom, od sedaj bogatejši še za posebno dvigalo, ki invalidom olajša vstop v vodo, katerega so 14. februarja 2024 na slavnostni prireditvi uradno predali v uporabo. Tako lahko novomeški bazen upravičeno označimo za invalidom prijazen objekt.

Nakup dvigala je finančno podprl evropski projekt VARCITIES, ki je usmerjen v spodbujanje fizične dejavnosti, bolj zdravega načina življenja in boljše kakovosti življenja vseh občanov. Partnersko vlogo v projektu ima tudi Mestna občina Novo mesto, ki predstavlja eno izmed sedmih sodelujočih mest Evropske unije.


Slavnostni govornik na uradni predaji je bil Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite, zbrane pa sta nagovorila še Jože Okoren, prvi dobitnik paralimpijske kolajne in predsednik našega Društva paraplegikov Dolenjske in Bele krajine ter Urban Kramar, podžupan MO Novo mesto. Kot prvi je dvigalo preizkusil paraplavalec Aleš Sečnik, svetovni rekorder v svoji kategoriji, otvoritve pa so se udeležili tudi nekdanji paralimpijski svetovni prvak Darko Đurić, dr. Boro Štrumbelj, vodja paralimpijske odprave v Pariz 2024, Jana Čander, selektorica paraplavalne reprezentance Slovenije ter mag. Miran Kos, podpredsednik OKS-ZŠS.

Kot je na dogodku poudaril Jože Okoren, je za veliko večino invalidov plavanje, razgibavanje v vodi in izvajanje fizioterapije pomemben del ohranjevanja zdravja v vseh obdobjih starosti. Plavanje je za invalide zelo blagodejno tako v smislu rehabilitacije, kot tudi kot eden pomembnejših posebnih socialnih programov za invalide. Znano pa je, da se iz ljubiteljskega in rekreativnega plavanja ‘rojevajo’ tudi plavalci – športniki, ki so v tekmovalnem procesu in se uvrščajo tudi v reprezentance, tudi nastope na paralimpijskih igrah.

Program so popestrili paraplesalca Nastija Fijolič in Klemen Dremelj ter dijaka Gimnazije Novo mesto, pevka Aja Koncilija in kitarist Jurij Dović.

Bazensko dvigalo gibalno oviranim  dodatno olajša dostop v vodo, pri čemer ga ne bodo koristili samo invalidi na invalidskih vozičkih, temveč je namenjen tudi za invalide na berglah, opornicah, za starejše in za druge gibalno ovirane osebe, ki jim bo strokovno osebje Olimpijskega centra Novo mesto na voljo za pomoč pri vstopanju v bazen in iz njega.