NA IZLETU ODKRIVALI BELO KRAJINO IN DOLENJSKO
Ob koncu dopustniških dni in poletja, smo za naše člane organizirali članski izlet. V sredo, 04. septembra 2024 smo se odpravili raziskovat najprej Belo krajino in še del Dolenjske. Naš izlet se je začel v Metliki, pri Vinski kleti KZ Metlika. Prijazno nas je sprejel in pozdravil vodič Jože. Na začetku nam je povedal malo več o nastanku in zgodovini vinske kleti.
Njihovi predniki so pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika.
Klet zgrajena leta 1958 je s svojo edinstveno obliko tunelskega tipa prava paša za oči in kraj za prijetno vinsko razvajanje. V 108 metrov dolgi vinski kleti tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija, lahko hranijo 3 milijone litrov vina. Letna proizvodnja vina pa je približno 500.000 litrov.
Za svoje potrebe klet prevzema in odkupuje grozdje od nekaj več kot 100 belokranjskih vinogradnikov, kateri so zadružni člani in kooperanti. Prepričani so, da se kakovost rodi že v vinogradu, zato gre vse ročno obrano grozdje v obdelavo v odličnem stanju in zagotavlja kakovostno predelavo in pridelavo vina. V kleti vinu namenjajo veliko pozornosti. Spremljajo zorenje, predvsem pa mu dajo dovolj časa, da se umiri, zbistri in dozori. Izrednega pomena za razvoj belokranjskega vinogradništva je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka metliške črnine, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv »zibelka« metliške črnine.
V vinu se zrcalijo lastnosti belokranjskih tal, podnebja, lege, sorte, letnika ter delo njihovega vinogradnika in kletarja. Vina niso nikoli enaka, a so zato pristna in edinstvena. Preplet tradicije v kleti in moderne tehnologije v pridelavi zagotavlja polne stene šampionskih nazivov in vitrine priznanj, katere pričajo o bogati zgodovini in velikem navdušenju za pridelavo belokranjskega vina – in vse to je Vinska klet Metlika.
Udeleženci so si ogledali tudi notranjost kleti, mogočne hrastove sode in cisterne vina. Sledila je degustacija različnih belokranjskih vin in znamenite belokranjske pogače.
Po okušanju vin, so se udeleženci morali tudi malo okrepčati z dobrimi belokranjskimi jedmi. V Gostilni Pezdirc v Semiču so poskrbeli za odlično kosilo.
Pot smo nadaljevali proti Dolenjski, občini Dolenjske Toplice, v kraj Obrh, kjer stoji destilarna in čokoladnica Berryshka. Vodička Tina Tisovec je udeležencem na nadvse zanimiv in poučen način predstavila podjetje, njegovo zgodovino, destilarno in čokoladnico, postopke pridobivanja in izdelovanja njihovih produktov.
Destilarna je bila ustanovljena leta 1950. Krajani so tu vrsto let nabirali gozdne sadeže in iz njih kreirali slastne dobrote, pri njihovi izdelavi pa so uporabljali tudi zelo pomemben vodni vir Obrščice v njihovi bližini. Hladno vodo iz izvira so pri destilaciji uporabljali za hlajenje, destilirali pa so le tiste surovine, ki so bile na voljo na tem območju. Tako se je v petdesetih letih razvila nova dejavnost: izdelovanje eteričnih olj iz smreke in jelke. Destilarna je delovala do leta 1970, potem pa 20 let mirovala.
Berryshka je družinsko podjetje družine Kenda iz Šentvida pri Stični. Njihova zgodba sega v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta takrat razpadajočo in zapuščeno destilarno na obrobju Kočevskega pragozda, v majhnem kraju Obrh pri Dolenjskih Toplicah, v najem vzela današnja lastnika gospod Jože in njegov sin Samo Kenda. Začela sta s proizvodnjo eteričnih olj, predvsem s proizvodnjo brinovega eteričnega olja, ki še danes ostaja glavni proizvod. Po dveh desetletjih trdega dela sta želela ustvariti še nekaj več, nekaj edinstvenega. Tako se je ideja o Berryshki rodila v destilacijskem prostoru stare destilarne.
Ob ogledu smo spoznavali postopke ročne proizvodnje eteričnih olj blagovne znamke BF, si ogledali izdelavo čokoladnih izdelkov ter se seznanili s proizvodnjo alkoholnih pijač blagovne znamke Berryshka (različni likerji, brnovec, viljamovka, gin, itd.), večkratne dobitnice mednarodnih priznanj za kakovost. Na koncu pa je seveda sledila še degustacija njihovih izdelkov, čokoladic in različnih pijač. V trgovinici pa so udeleženci lahko izbirali med najrazličnejšimi izdelki, katere so si po želji tudi kupili.
Zahvaljujemo se Vinski kleti KZ Metlika in destilarni in čokoladnici Berryshka za topel sprejem in vodenje, gostilni Pezdirc pa za odlično kosilo in pogostitev. Polepšali ste nam dan in naš izlet bo tudi po vaši zaslugi zagotovo ostal v lepem spominu.