Novice društva

Ostale novice društva

DELAVNICE NAVDIHA NA KOLESIH NA OSNOVNI ŠOLI ŠMARJETA

Naša ciljna skupina je, poleg članov in njihovih svojcev, tudi širša javnost, predvsem osnovnošolci in srednješolci, katere želimo na preventivni ravni poučiti o življenju paraplegikov in tetraplegikov ter predstaviti delovanje društva, v sklopu programa osveščanja in preventive. S tem programom sodelujemo tudi z regijskim NVO centrom Novo mesto, kateri je letos izdal že tretji nevladniški katalog za osnovne šole – Delavnice navdiha 2023/24. S tem projektom lokalna društva in zavodi učencem in učenkam dolenjskih šol nudijo svoje bogate izkušnje in znanja z različnih področij delovanja.

V sklopu programa Osveščanje in preventiva, smo se v sredo, 17. 04. 2024 z dvema delavnicama navdiha na kolesih predstavili na Osnovni šoli Šmarjeta.

Učenci 9.a in 9.b razreda OŠ Šmarjeta, so v prvem delu prisluhnili teoretičnemu delu, predstavitvi našega društva, programov in na splošno življenja paraplegikov in tetraplegikov. V nadaljevanju so prisluhnili osebnim zgodbam naših članov.

Po prvem delu pa je v obeh delavnicah sledil za učence zagotovo najbolj zanimiv del predstavitve, izkustvene delavnice. Člani so učencem predstavili in demonstrirali nekaj športnih panog, s katerimi se ukvarjajo paraplegiki in tetraplegiki. Učenci so se preizkusili v vožnji z invalidskim vozičkom in metanju žoge na koš z invalidskega vozička, igranje throwlinga. S tem so dobili občutek kako se je premikati na invalidskem vozičku. Preizkusili pa so se tudi učitelji.

Za izvedbo delavnic so poskrbeli člani: Martina Glavič, Mirko Sintič, Žiga Vinetič in Jože Kermc.

Zahvaljujemo se Osnovni šoli Šmarjeta za povabilo in možnost predstavitve. Po pogovoru in odzivih sodeč, se lahko veselimo našega nadaljnjega sodelovanja tudi v prihodnje.

Takšne predstavitve s preventivno vsebino so zelo pomembne, saj lahko mladim in ostali javnosti na tak način predstavimo društvo, svoje osebne zgodbe in življenje na invalidskem vozičku, opozarjamo na vse težave in probleme, s katerimi se srečujemo, od arhitekturnih ovir do vključevanja invalida v aktivno družbeno življenje. Poudarek je predvsem na preventivnem delovanju, saj nesreča nikoli ne počiva in te lahko pripelje do življenja na invalidskem vozičku. Hkrati pa želimo širši javnosti pokazati, da življenje na invalidskem vozičku ni tabu in, da so paraplegiki enakovredni člani družbe, ki lahko, kljub invalidnosti, živijo polno življenje.