Novice društva

Ostale novice društva

TEKMOVANJE V ŠAHU - 28. MEMORIAL JOŽETA RADEJA IN 4. KOLO LIGE ZPS GRADEX

V prostorih društva, je v torek, 09. maja 2023 v organizaciji našega društva in v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije (ZPS), potekalo tekmovanje v šahu -            28. memorial Jožeta Radeja in hkrati zadnje, 4. kolo lige ZPS Gradex.

Tradicionalni memorial v šahu je posvečen odličnemu šahistu ter prvemu predsedniku društva in tudi predsedniku Skupščine Zveze paraplegikov Slovenije, Jožetu Radeju.

Tekmovanja se je udeležilo 17 šahistov iz petih pokrajinskih društev paraplegikov Slovenije in ena šahistka, posebna gostja, Mojca Grilc, nečakinja pokojnega Jožeta Radeja.

Pred začetkom tekmovanja so udeležence nagovorili referent za šport na društvu, Mirko Sintič in vodja šaha na ZPS, Jasmin Sabljakovič.

 

Tekmovanje je potekalo pod budnim očesom arbitra Marka Juriča, kateri je pred pričetkom povzel pravila. Tekmovalci so po švicarskem sistemu, sodnikovih navodilih in pravilih FM-FIDE, odigrali sedem hitropoteznih krogov, v posamezni in ekipni konkurenci. Za poteze v posamičnih partijah so imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

 

 Rezultati 28. memoriala Jožeta Radeja – posamično:

Po kočanih bojih na črno – belih poljih, je največ točk dosegla Mojca Grilc in prejela simbolično darilo. Prvo mesto in prehodni pokal v posamezni konkurenci za memorial Jožeta Radeja je dosegel Blaž Kuhar (5.5) iz DP Podravja,  plaketo za drugo mesto je osvojil Franc Pinter (5.0) iz DP Podravja, plaketo za tretje mesto pa Vojko Gašperut (4.0), član DP Istre in Krasa.

Naše društvo so zastopali Dominik Lozar, kateri je dosegel 8. mesto (3.5), Janko Koren 12. mesto (3.5) in Jože Kermc 14. mesto (3.0).

Prisotna pa je bila tudi Anica Radej, žena Jožeta Radeja, ki je tudi članica našega društva.

Plakete in prehodni pokal sta podelila podpredsednica društva Martina Glavič in referent za šport na društvu, Mirko Sintič, kateri se je prisotnim zahvalil za sodelovanje na tekmovanju, še posebej arbitru Marku Juriču.

Tekmovanje je bilo hkrati tudi zadnje, 4. kolo lige ZPS Gradex. Ob zaključku lige je prisotne nagovoril Gregor Gračner, vodja športa na ZPS in podelil pokale in medalje najboljšim trem ekipam. Prvo mesto v ligi je osvojila ekipa DP Podravja, drugo mesto ekipa DP ljubljanske pokrajine, tretje mesto pa ekipa DP jugozahodne Štajerske.