Novice društva

Ostale novice društva

"SPREHOD" PO BELI KRAJINI


Ženske se na društvu večkrat dobimo na delavnicah ročnih del, kjer marljivo ustvarjamo. Tokrat pa smo si to srečanje  zamislile nekoliko drugače. Glede na to, da so nekatere že tako bivale v Domu paraplegikov v Semiču, smo se jim pridružile še druge in šle na sprehod  po Semiču. Naš cilj je bila Muzejska hiša Semič, v kateri smo si ogledali tri njihove razstave.


NARAVOSLOVNA ZBIRKA nam je približala dva največja aduta tega področja: neokrnjeno naravo in njeno izjemno raznoliko živalstvo in rastlinstvo. Ob pomoči slikovnega gradiva, fosilov, kamnin, nazornih globusov in geološke karte smo spremljali nastanek pokrajine skozi zgodovino in se sprehodili po repliki kraške jame. Videli smo tudi številne redke živalske vrste, ki še živijo v belokranjskih izvirih, kalih in ob rekah.

Zgodovinska zbirka SEMIČ V DVAJSETIH SLIKAH razkriva najpomembnejše dogodke in osebnosti, ki so zaznamovali ta kraj. Zanimive vsebine pričajo o pestrem zgodovinskem dogajanju.

Tretja, VINOGRADNIŠKA ZBIRKA, vsebuje pripomočke, ki so jih Semičani nekdaj uporabljali v vinogradih in zidanicah. Semiške vinske gorice so zelo pomemben del tukajšnje tradicije, saj so skozi stoletja omogočale zaslužek in preživetje mnogim generacijam.


Po ogledu muzeja smo si privoščile še nekaj kulinaričnih užitkov. Ker je bil dan prekrasen, smo druženje ob kavi in sladoledu nadaljevale pred hišo v Semiču. Tam smo imeli priložnost videti vinogradnike pri delu, saj so člani Vinogradniškega društva ravno obrezovali in urejali vinograd, na učnem vrtu dr. Derganca, ob hiši v Semiču. Bile smo si enotne, da je bil to čudovito preživet dan.