Novice društva

Ostale novice društva

PREVENTIVNI PREGLED

Povišan holesterol in krvni sladkor ter previsok krvni tlak sodijo med zelo pogoste bolezni. Paraplegiki in tetraplegiki se zaradi specifičnosti poškodb veliko manj gibajo, zato so za te bolezni še nekoliko bolj dovzetni. Preventiva in ohranjevanje zdravja naših članov pa je eden izmed najpomembnejših  ciljev našega društva, zato v ta namen vsako leto organiziramo tudi preventivno predavanje in pregled s področja interne medicine - predavanje o dejavnikih tveganja za srčno in žilno ogroženost ter preventivni zdravniški pregled srca, krvnega tlaka, vsebnosti holesterola v krvi in vsebnosti sladkorja. Vsakoletno je to eden izmed najbolj obiskanih dogodkov na društvu, kar pomeni, da je preventivno delovanje, skrb za zdravje in za zdrav življenjski slog našim članom še kako pomembno.

Našemu vabilu sta se prijazno odzvala prim. Marijana Žen Jurančič dr. med. spec. internistka in dipl. zdravstvenik Peter Vrisk, oba iz URI – Soča Ljubljana. Opravila sta pregled in meritve vsebnosti sladkorja in holesterola v krvi in krvnega tlaka. Vsakemu udeležencu pa sta podala tudi navodila in priporočila na katerem področju morajo še posebej poskrbeti za svoje zdravje.

Po končanem preventivnem pregledu pa je sledilo še družabno srečanje. Udeleženci so prijetno sončno popoldne ob pečenem kostanju izkoristili za klepet, druženje in izmenjavo neprecenljivih medsebojnih izkušenj.

Zahvaljujemo se Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske, predvsem vozniku Cirilu Počivavšku, za pomoč pri prevozu naših članov na omenjeni dogodek.

SAMOSTOJNA LIKOVNA RAZSTAVA ALBINA KLEMENČIČA

Pred pričetkom predavanja in preventivnega pregleda smo prisluhnili krajšemu kulturnemu programu. V prostorih našega društva, smo v sodelovanju z VDC Novo mesto ta dan namreč otvorili 1. samostojno likovno razstavo Albina Klemenčiča, uporabnika VDC Novo mesto. Njegova dela smo razstavili v naših prostorih, razstava pa je na voljo za ogled za vse obiskovalce. Kulturni program so pripravili uporabniki VDC Novo mesto, pod vodstvom ga. Andreje Klobučar. Vodila ga je Vesna Hočevar, Albin Klemenčič nam je zaigral na harmoniko, prisluhnili pa smo tudi recitalu Jureta Šereta. Otvoritve likovne razstave se je udeležilo veliko obiskovalcev.