Novice društva

Ostale novice društva

PREDAVANJE MARIJE MERLJAK O ZDRAVI PREHRANI

V prostorih društva smo v sredo, 19. aprila 2023 gostili ga. Marijo Merljak, univ. diplomirano inženirko živilske tehnologije. Ga. Merljak že vrsto let deluje na področju zdrave prehrane in je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih svetovalk za zdravo prehrano. Poznamo jo iz radijskih in televizijskih oddaj, kjer pripravlja svetovalne oddaje o zdravi prehrani, poglablja se v skrivnosti starih tradicionalnih jedi in jih obravnava v luči današnjega časa. Piše številne prispevke v revije, veliko predava številnim organizacijam. Je avtorica in soavtorica 8 knjig, nekaj izmed njih nam je tudi predstavila.

Tema predavanja je bila Zdrava prehrana. Ga. Merljak je prisotnim članom, njihovim svojcem in spremljevalcem predstavila skrivnosti uravnoteženega in zdravega prehranjevanja. Razkrila je marsikatero nejasnost glede tega, katera je hrana za boljše delovanje želodca, črevesja, ledvic in jeter, za čisto ožilje in krepko srce in katera hrana nam bo pomagala do zdravih kosti in boljše gibljivosti. Prisega na lokalno in sezonsko hrano, ki je vedno zelo okusna. Z nami je delila svoja obširna znanja in nasvete o tem, kako si izboljšati različna zdravstvena stanja s pomočjo vsakdanjih živil.

Velik poudarek predavanja je bil na presnovi in prebavi ter ustvarjanju ravnovesja v telesu ter ohranjanju mladosti tudi v zrelih letih. Zavedati se moramo, da je naše telo sposobno popravila, naše celice pa zato vsak trenutek potrebujejo gradivo, gorivo in zaščito. Če bodo naše celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi. Samo uravnotežena prehrana nudi polnost vseh snovi in lahko zagotovi ravnovesje na krožniku, kar omogoči dinamično ravnovesje našega telesa.

Zavedati se moramo, da je urejeno in uravnoteženo prehranjevanje pomembno tako za naše dobro počutje kot tudi za fizično in duševno zdravje.

Udeleženci so z zanimanjem poslušali predavanje, saj je ga. Marija vzpostavila prijetno pozitivno energijo. Posameznikom je odgovarjala na številna vprašanja  in jim svetovala o reševanju njihovih težav. Zaupala pa nam je tudi nekaj uporabnih in zdravih receptov.

Vsak človek se mora sam pri sebi znati nasmejati – pa je bila končna in ena izmed številnih misli, katere nam je tekom predavanja povedala.