Novice društva

Ostale novice društva

UČENCI 3. RAZREDOV OSNOVNE ŠOLE CENTER IZ NOVEGA MESTA OBISKALI NAŠE DRUŠTVO

Marko je v bolnišnici večkrat pomislil, zakaj ga ni pred nevarnim skokom v vodo na neznanem predelu reke nihče opozoril na možne posledice. A bilo je prepozno. Zahvaljujoč rehabilitaciji in Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, je Marko danes zadovoljen najstnik in uspešen športnik! »Marko« in tudi ostali člani društva bodo vašim učencem in učenkam z veseljem osebno predstavili svoje zgodbe – jih v obliki neformalnega pogovora opozorili na nevarnosti, ki prežijo nanje v vsakdanjem življenju, hkrati pa jih seznanili z življenjem paraplegikov in tetraplegikov oz. oseb s poškodbo hrbtenjače. Kako polno lahko živijo na invalidskem vozičku in kakšne težave imajo lahko zaradi arhitekturnih ovir. Člani društva lahko na vaši šoli izvedejo različne delavnice, ki jih bodo prilagodili starostni skupini in vašim željam. Poleg preventive (vzroki invalidnosti) in ozaveščanja (življenje na invalidskem vozičku) jih bodo popestrili s športom (učenci bi se preizkusili v različnih športih invalidov, kot so košarka na vozičkih, namizni tenis, pikado, throwling ipd.) in/ali kulturnim ustvarjanjem (npr. slikanje z usti, različna ročna dela). Izvajalci delavnic so para ali tetraplegiki, zato potrebujejo dostopne prostore (pozimi npr. v telovadnici, poleti zunaj na šolskem igrišču). Mladim omogočite koristne in izkustvene informacije ter navdihujoče zgodbe iz prve roke, saj imajo med člani slovenske reprezentante, državne prvakinje ipd.

Delavnice navdiha 2022/23 – nevladniški katalog za osnovne šole

Naša ciljna skupina je, poleg članov in njihovih svojcev, tudi širša javnost, predvsem osnovnošolci in srednješolci, katere želimo na preventivni ravni poučiti o življenju paraplegikov in tetraplegikov ter predstaviti delovanje društva, v sklopu programa osveščanja in preventive. S tem programom sodelujemo tudi z regijskim NVO centrom Novo mesto, kateri je letos izdal že drugi nevladniški katalog za osnovne šole – Delavnice navdiha 2022/23. S tem projektom lokalna društva in zavodi učencem in učenkam dolenjskih šol nudijo svoje bogate izkušnje in znanja z različnih področij delovanja.

S programom preventive in osveščanja smo se predstavili učencem 3.a, 3.b in 3.c razreda Osnovne šole Center iz Novega mesta. Učenci so nas, skupaj z učiteljicami obiskali v prostorih našega društva, 12., 17. in 18. oktobra 2022.

Članice in člani so otrokom predstavili društvo, njegovo delovanje in aktivnosti, katere društvo izvaja ter jih opozorili na vzroke nastanka invalidnosti. Učenci so z zanimanjem prisluhnili tudi osebnim zgodbam posameznih članov, kateri so jim odgovorili tudi na mnogo vprašanj, katere so učenci zastavili po predstavitvi.

Po prvem delu pa je sledil za učence zagotovo najbolj zanimiv del predstavitve našega društva, izkustvene delavnice. Člani so učencem na zunanjih površinah društva predstavili in demonstrirali nekaj športnih panog, s katerimi se ukvarjajo paraplegiki in tetraplegiki - igranje košarke na vozičkih in namiznega tenisa, igro throwling, šah. Učenci, pa tudi učiteljici, so se preizkusili v vožnji z invalidskim vozičkom in metanju žoge na koš z invalidskega vozička, igranje namiznega tenisa. S tem so dobili nek občutek kako je bivati in se premikati na invalidskem vozičku. Ugotovili so, da ni tako preprosto. Po odzivu sodeč, so bili predvsem nad praktičnim delom zelo navdušeni.


Takšne predstavitve s preventivno vsebino so zelo pomembne, saj lahko mladim in ostali javnosti na tak način predstavimo društvo, svoje osebne zgodbe in življenje na invalidskem vozičku, opozarjamo na vse težave in probleme, s katerimi se srečujemo, od arhitekturnih ovir do vključevanja invalida v aktivno družbeno življenje. Poudarek je predvsem na preventivnem delovanju, saj nesreča nikoli ne počiva in te lahko pripelje do življenja na invalidskem vozičku. Hkrati pa želimo širši javnosti pokazati, da življenje na invalidskem vozičku ni tabu in, da so paraplegiki enakovredni člani družbe, ki lahko, kljub invalidnosti, živijo polno življenje.