Novice društva

Ostale novice društva

TEKMOVANJE V ŠAHU - 27. MEMORIAL JOŽETA RADEJA IN 4. KOLO LIGE ZPS GRADEX


V prostorih društva je v torek, 10. maja 2022 v organizaciji našega društva in v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije (ZPS), potekalo tekmovanje v šahu - 27. memorial Jožeta Radeja in hkrati zadnje, 4. kolo lige ZPS Gradex.

Tradicionalni memorial v šahu je posvečen odličnemu šahistu ter prvemu predsedniku društva in tudi predsedniku Skupščine Zveze paraplegikov Slovenije, Jožetu Radeju.

Tekmovanja se je udeležilo 19 šahistov iz šestih pokrajinskih društev paraplegikov Slovenije.

Pred začetkom tekmovanja so udeležence nagovorili referent za šport na društvu, Mirko Sintič, predsednik društva Jože Okoren in vodja šaha na ZPS, Jasmin Sabljakovič. Prisotni so pred pričetkom namenili tudi minuto tišine v spomin na odličnega šahista Franca Ivenčnika, člana Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske.

Tekmovanje je potekalo pod budnim očesom arbitra Marka Juriča, kateri je pred pričetkom povzel pravila. Tekmovalci so po švicarskem sistemu, sodnikovih navodilih in pravilih FM-FIDE, odigrali sedem hitropoteznih krogov, v posamezni in ekipni konkurenci. Za poteze v posamičnih partijah so imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

  • Rezultati 27. memoriala Jožeta Radeja – posamično:

Po kočanih bojih na črno – belih poljih, je prvo mesto in prehodni pokal v posamezni konkurenci za memorial Jožeta Radeja dosegel Edo Planinc (6.5) iz DP Ljubljanske pokrajine, plaketo za drugo mesto je osvojil Radoslav Matič (6.0) iz DP jugozahodne Štajerske, plaketo za tretje mesto pa Janko Koren (5.0), član našega DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Naše društvo so zastopali še Dominik Lozar, kateri je dosegel 5. mesto (4.5), Rok Smolej 15. mesto (3.0), Jože Kermc pa 19. mesto (1.0).

Plakete in prehodni pokal je podelil referent za šport na društvu, Mirko Sintič, kateri se je prisotnim zahvalil za sodelovanje na tekmovanju, še posebej arbitru Marku Juriču. Prvim trem tekmovalcem je podelil tudi simbolične nagrade, katere je prispevalo podjetje RTS Medical d.o.o. Zahvalil se je tudi Anici Radej, ženi pokojnega Jožeta Radeja in članici našega društva ter ji izročil šopek rož v spomin.

  • Rezultati 4. kola lige ZPS Gradex:

- Rezultati ekipno:

Prvo mesto je osvojila ekipa DP ljubljanske pokrajine (15), druga je bila DP Istre in Krasa (11), tretja DP jugozahodne Štajerske (9), četrta DP Podravja (8,5), peta DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (5,5), šesta pa DP Gorenjske (3,5).

- Rezultati ligaškega tekmovanja v sezoni 2022

Po odigranih štirih kolih lige, je zmagovalni pokal osvojila DP ljubljanske pokrajine (42,5), druga je bila DP Podravja (42,0), tretja DP jugozahodne Štajerske (37,5), četrta DP Istre in Krasa (31,5), peta DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (22,5), šesta pa DP Gorenjske (17,5). Pokale je podelil Gregor Gračner, vodja športa na ZPS.