Novice društva

Ostale novice društva

PREDAVANJE O APITERAPIJI IN ZDRAVILNI MOČI MEDU

TER DRUŽABNO ČLANSKO SREČANJE


Za naše člane smo v sredo, 22. junija 2022, v prostorih društva organizirali predavanje o apiterpiji in zdravilni moči medu in čebeljih pridelkov. Izvajala ga je ga. Andreja Stankovič, iz Zavoda Čebela, iz Novega mesta.

Kot se je na začetku sama predstavila, je ga. Andreja po izobrazbi biologinja, po duši pa čebelarka in lončarka. Čebelarstvo ni le njen poklic in hobi, temveč njena diagnoza, kot sama doda. Domače čebelarstvo ima že bogato tradicijo, kot peta generacija čebelarjev v njihovi družini. Sama pa čebelari že 30 let. Njihovo poslanstvo je učiti ljudi o ekološkem čebelarstvu, o ohranjanju narave in sožitju z njo. Imajo dva čebelnjaka in stojišča nakladnih panjev, nekaj čebeljih družin pa imajo tudi kar na domačem balkonu.

Udeleženci predavanja so na začetku prisluhnili zgodovini tradicije čebelarjev v njeni družini ter čebelarstvu v Sloveniji. Podrobno je predstavila čebelarstvo, izvedeli smo veliko novega o čebelah in njihovem življenju, vrstah čebel, avtohtoni slovenski kranjski čebeli, nastanku medu in čebeljih pridelkih. Podrobno je predstavila tudi apiterapijo, vedo, katera s pomočjo čebeljih pridelkov preprečuje ali zdravi bolezen in izboljšuje imunski sistem. Ti čebelji pridelki so med, propolis, cvetni prah, matični mleček in čebelji strup, predvsem pa mikroklima v čebelnjaku. Tudi njihovo čebelarstvo ima apiterapevtski čebelnjak, kateri stoji na robu Krakovskega gozda, okoli katerega je poseben ekosistem, kjer raste veliko rastlinskih vrst. Tu pridobljen med je ekološki, saj so vsi travniki okoli ekstezivni. V čebelnjaku nudijo tudi aromaterapijo z aromami čebeljih pridelkov in medeno masažo.

S seboj je prinesla tudi opazovalni panj, v katerem smo lahko videli čebeljo družino na satnicah, kar je bilo še posebej zanimivo za udeležence.

Predstavila nam je veliko zdravilnih učinkov medu in čebeljih pridelkov, za kaj se uporabljajo in njihovo zdravilno in preventivno delovanje. Udeleženci so lahko poizkusili in se posladkali tudi z različnimi vrstami medu, se seznanili z njihovo sestavo, okusom, izgledom in zdravilnimi učinki ter cvetlični prah.

Ga. Andreja pa je med pogovorom predstavila tudi nekaj zdravilnih zelišč in njihove zdravilne učinke.

Zagotovo je bilo predavanje za udeležence zelo zanimivo, kar je bilo tudi moč razbrati iz njihovih pozitivnih odzivov in pohval po končanem predavanju. Imeli so veliko vprašanj za predavateljico, na katere jim je zelo obširno tudi odgovarjala. Izvedeli so veliko novega o čebelah in čebelarstvu, veliko zanimivosti, predvsem pa se naučili veliko novega o zdravilnih učinkih medu in čebeljih pridelkov.

Po predavanju pa je sledilo še člansko družabno srečanje in predstavitev električnih skuterjev, katere je predstavil predstavnik podjetja Soča oprema d.o.o., iz Ljubljane.