Novice društva

Ostale novice društva

Učenci 8a razreda OŠ Drska obiskali naše društvo

Naša ciljna skupina je, poleg članov in njihovih svojcev, tudi širša javnost, predvsem osnovnošolci in srednješolci, katere želimo na preventivni ravni poučiti o življenju paraplegikov in tetraplegikov ter predstaviti delovanje društva.

S programom preventive in osveščanja smo se predstavili učencem 8 A razreda Osnovne šole Drska, s katero sodelujemo že vrsto let. Učenci so nas, skupaj z učiteljicama ga. Katjo Pečaver in ga. Janjo Bukovec, v petek, 07. 02. 2020, obiskali v prostorih našega društva.

V uvodnem delu dneva, so nas učenci, ob bližnjem kulturnem prazniku, 8. februarju, presenetili z bogatim kulturnim programom. Z igranje na klarinet, bobne, kitaro in harmoniko, so učenci predstavili svoje raznolike talente. Podrobno pa so nam predstavili tudi življenje in delo slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

V nadaljevanju so članice in člani predstavili društvo, njegovo delovanje in aktivnosti, katere društvo izvaja ter jih opozorili na vzroke invalidnosti. Učenci so z zanimanjem prisluhnili tudi osebnim zgodbam posameznih članov, kateri so jim odgovorili tudi na mnogo vprašanj, katere so učenci zastavili po predstavitvi.

Po prvem delu pa je sledil za učence zagotovo najbolj zanimiv del predstavitve našega društva, izkustvene delavnice. Člani so učencem na zunanjih površinah društva predstavili in demonstrirali nekaj športnih panog, s katerimi se ukvarjajo paraplegiki in tetraplegiki - igranje košarke na vozičkih in namiznega tenisa, igro throwling, šah. Učenci, pa tudi učiteljici, so se preizkusili v vožnji z invalidskim vozičkom in metanju žoge na koš z invalidskega vozička, igranje namiznega tenisa. S tem so dobili nek občutek kako je bivati in se premikati na invalidskem vozičku. Ugotovili so, da ni tako preprosto.

V drugem delu delavnice smo učencem predstavili različne tehnike ročnih del. Nekaj naših članic je skupaj z učenci izdelovalo razne obeske in voščilnice. Medsebojno generacijsko sodelovanje, se je pokazalo za zelo uspešno. Učenci so si izdelke lahko odnesli s seboj domov, za spomin na skupno druženje.

Takšne predstavitve s preventivno vsebino so zelo pomembne, saj lahko mladim in ostali javnosti na tak način predstavimo društvo, svoje osebne zgodbe in življenje na invalidskem vozičku, opozarjamo na vse težave in probleme, s katerimi se srečujemo, od arhitekturnih ovir do vključevanja invalida v aktivno družbeno življenje. Poudarek je predvsem na preventivnem delovanju, saj nesreča nikoli ne počiva in te lahko pripelje do življenja na invalidskem vozičku. Hkrati pa želimo širši javnosti pokazati, da življenje na invalidskem vozičku ni tabu in, da so paraplegiki enakovredni člani družbe, ki lahko, kljub invalidnosti, živijo polno življenje.