Novice društva

Ostale novice društva

NA ŠIROKO SMO ODPRLI VRATA IN JIM OMOGOČILI STREHO NAD GLAVO


V jesenskem času se je na naše društvo obrnil Center Sonček Novo mesto, ki deluje v okviru Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, s prošnjo za začasno uporabo naših prostorov (v več namenski sobo), za izvajanje njihovih programov. V letošnjem letu jim je namreč voda poplavila prostore in povzročila tolikšno škodo, da so prostori neprimerni za uporabo, izvajanje dejavnosti centra in celo ogrožajo zdravje uporabnikov, članov in zaposlenih. Med aktivnim iskanjem drugih ustreznih prostorov, jim je naše društvo v tem premostitvenem roku, od 5. oktobra, do 6. novembra 2020, omogočilo izvajanje aktivnosti dnevnega centra.

Medtem so se na pobudo Mestne občine Novo mesto, na nas obrnili tudi iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga – Dnevni center Novo mesto (CUDV Draga – DC Novo mesto). Tudi oni so ostali brez svojih prostorov za izvajanje aktivnosti dnevnega centra. Do sedaj so imeli prostore v Domu starejših občanov (DSO) Novo mesto, a je bil DSO primoran povečati svoje oddelke, zaradi epidemije Covid – 19 in vzpostavitve t.i. rdeče cone. CUDV Draga - DC Novo mesto, so bili tako v zelo kratkem času primorani najti druge, za njihove uporabnike in aktivnosti primerne prostore. DC Novo mesto je namenjen dnevnemu varstvu otrok in mladostnikov z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju z dodatnimi motnjami. Ker so naši prostori popolnoma prilagojeni za osebe na invalidskih vozičkih, so za njihove uporabnike in izvajanje aktivnosti bili več kot odlična začasna rešitev, zagotavlja njihova vodja Jožica Cesar. Tako so »Sončke« v naših prostorih zamenjali uporabniki DC Novo mesto. Njihovo gostovanje pri nas predvidevamo do nekje konca januarja prihodnje leto. V tem času se bomo trudili biti kar se da dobri gostitelji.

Obema prošnjama organizacij za začasno koriščenje prostorov smo seveda ugodili, saj če kdo, mora naše društvo, kot invalidska organizacija, razumeti njihove potrebe in stisko, v kateri so se znašli. Kakovostno izvajanje programov je za njihove uporabnike izrednega pomena. To pa jim naši prostori lahko začasno nudijo. Nikoli ne vemo, kdaj se bi lahko naše društvo znašlo v podobni situaciji, zato smo organizacijama priskočili na pomoč brez pomislekov, sploh, ker živimo v časih, ko medsebojna pomoč in skrb za sočloveka žal ni tako samoumevna. Aktivnosti društva smo v tem času prilagodili začasnemu koriščenju večnamenske sobe omenjenih organizacij in pa epidemiji Covid – 19, nekaj pa prestavili na »boljše čase«.

Pri tem pa moramo poudariti, da naši člani zaradi tega niso bili prikrajšani za kakršnokoli pomoč ali potrebe po programih društva. Potrditev temu pa so dali tudi članice in člani upravnega odbora na korespondenčni seji, ki jo je v ta namen sklical predsednik društva, Jože Okoren.


Uporabniki Centra Sonček Novo mesto
Uporabniki Centra Sonček Novo mesto
Uporabniki CUDV Draga - DC Novo mesto