Novice društva

Ostale novice društva

Jože Okoren prejemnik plakete Državnega sveta RS na področju prostovoljstva

Državni svet Republike Slovenije je po javnem razpisu in predlogih izbral 14 dobitnikov najzaslužnejših društvenih delavcev za Plaketo Državnega sveta RS v letu 2020. Nagrajenci so plakete prejeli za dolgoletno dejavno delo s področja humanosti, medčloveških odnosov in pripravljenosti nuditi pomoč pomoči potrebnim.

Med dobitniki plaket je na predlog državnega svetnika Daneta Kastelica in Zveze paraplegikov Slovenije tudi Jože Okoren, predsednik našega društva. V njegovi obrazložitvi so zapisali: »V prostovoljske organizacije in kot prostovoljec je Jože Okoren vključen že preko petdeset let, skratka od svojega dvajsetega leta, ko si je poškodoval hrbtenjačo. Predvsem se je razdajal med slovenskimi paraplegiki in tudi drugimi invalidi na področju športa invalidov kot organizator in odličen športnik. Je dobitnik dveh paralimpijskih medalj v atletiki. Dobrih dvajset let vodi društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Več kot trideset let je vodil šport med paraplegiki, dvajset let pa je bil tudi podpredsednik Zveze paraplegikov Slovenije. Za njegov doprinos k izboljšanju kvalitete življenja slovenskih paraplegikov in tetraplegikov ga je Zveza paraplegikov Slovenije ob štiridesetletnici delovanja odlikovala z Zlato plaketo, ob petdesetletnici pa s plaketo častnega člana, s katero se lahko ponašajo samo ustanovni člani Zveze paraplegikov Slovenije. Ker se njegova matična organizacija zaveda pomembnosti njegovega doprinosa na področju športa invalidov, je bila v letu 2009 tudi sopredlagateljica najvišjega priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji Bloudkove nagrade in v letu 1980 tudi Bloudkove plakete. S tem dejanjem mu je tudi slovenska država dala priznanje za njegovo pionirsko delo na področju športa invalidov. Vsa njegova prostovoljska leta v invalidskih organizacijah si je prizadeval za invalidom arhitekturno dostopne in prilagojene športne objekte in tudi siceršnjo dostopnost grajenega okolja. V ta namen je opozarjal pristojne na pomanjkljivosti dostopnosti športa invalidom in spodbujal iskanje optimalnih rešitev za odpravo ovir v urbanem okolju. V svojem bogatem športnem in organizacijskem ciklusu je pri Zvezi paraplegikov izdal več priročnikov in brošur s ciljem osveščanja mladih paraplegikov v smislu vključitve v športne aktivnosti in posledično zmanjšanje obolenj pri tistih, ki se aktivno ukvarjajo s športom. Ob njegovi sedemdesetletnici in petdesetletnici vožnje z invalidskim vozičkom je skozi literarni zapis v samozaložbi predstavil tudi zgodbo o svoji življenjski poti pod naslovom Dvajset nageljnov in voziček. V letošnjem letu pa je kot nosilni soavtor predstavil šport Zveze paraplegikov Slovenije v enciklopediji 50 let športa slovenskih paraplegikov«.

Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca naj bi ob 5. decembru - Mednarodnem dnevu prostovoljstva, podelil plakete, vendar je bila slovesna podelitev prestavljena na čas, ko bo preklicana epidemija.

Iskrene čestitke!