Novice društva

Ostale novice društva

Dolenjski muzej z novo, za invalide zelo pomembno pridobitvijo - stopniščnim dvigalom z dvižno ploščadjo


Dolenjski muzej si je ob 70-letnici zadal cilj, da letošnja investicijska sredstva nameni svojim obiskovalcem in tudi ranljivim skupinam omogoči dostopnost v svoj osrednji razstavni prostor – galerijo. V ta namen so pri vhodu v Galerijo Dolenjskega muzeja postavili stopniščno dvižno ploščad za osebe na invalidskih vozičkih. S prerezom traku, so novo dvigalo minuli petek namenu predali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni, direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik in predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Jože Okoren. Naložba je bila vredna 9.300 evrov, denar zanjo pa je v večini dala novomeška občina kot ustanoviteljica Dolenjskega muzeja.

Direktorica muzeja, ga. Jasna Dokl Osolnik je v svojem nagovoru poudarila predvsem to, da so za njih v prvi vrsti pomembni obiskovalci in, da so skupine, ki lahko obiščejo muzej, čim bolj različne. S postavitvijo dvigala, bodo pridobili en krog novih obiskovalcev, ki muzeja doslej niso mogli obiskati in pa upajo, da bodo s to pridobitvijo postali zgled tudi ostalim, da se bodo odločili za tak korak.

Jože Okoren je poudaril, da je dvigalo zelo velika pridobitev tako za člane našega društva, pa tudi za vse ostale, ki so gibalno ovirani, denimo za mamice z vozički in starejše z berglami ali palico, ki bi si radi ogledali velike zgodovinske zbirke.

Otvoritve dvigala se je, poleg drugih obiskovalcev udeležilo tudi nekaj naših članov. Po končanem uradnem delu, so dvigalo lahko tudi preizkusili in si ogledali osrednjo razstavo Let novomeške pomladi, katera je bila pripravljena ob praznovanju 100 – letnice novomeške pomladi.