Novice društva

Ostale novice društva

Preventivno zdravstveno predavanje o Urologiji


Eno izmed posledic poškodbe ali obolenja hrbtenjače pri paraplegikih in tetraplegikih med drugim predstavljajo tudi različne urološke težave.

V ta namen smo v torek, 23. 04. 2019, v prostorih društva, za članice in člane organizirali preventivno zdravstveno predavanje na temo težav in preventive na področju urologije. Na naše povabilo se je prijazno odzval Primož Tršinar, dr. med. spec. urologije, iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Dr. Tršinar je prisotnim, s pomočjo projekcije in skic, nazorno po sklopih predstavil posamezne področja urologije: predstavil definicijo urologije, delovanje mehurja, praznjenje mehurja, uhajanje urina in uriniranje, simptomi in diagnosticiranje težav, postopek kateterizacije, težave in bolezni prostate in ledvic, spolnost, različne oblike kontrole in testov, oblike zdravljenja in posegov, itd. Predstavil je tudi več preventivnih ukrepov. Poudaril je, da je zelo pomembna higiena za preprečevanje raznih vnetji in prisotnim priporočal, da vsaj enkrat letno opravijo preventivni pregled.

V uroloških ambulantah specialisti urologi opravljajo celostne in preventivne urološke preglede, kjer z ustrezno diagnostiko obolenja diagnosticirajo in svetujejo ustrezno zdravljenje.

Člani in njihovi svojci so se predavanje množično udeležili. Predavatelju so po končanem predavanju postavili vrsto različnih vprašanj, na katera je dr. Tršinar odgovoril. Udeleženci so tako iz prve roke dobili poučne odgovore in nasvete, kako različne težave pravočasno rešiti oziroma se jim izogniti. Urološke težave so posledica invalidnosti, brezbrižnost do njih pa lahko prinese hude posledice, zato je preventiva na tem področju zelo pomembna.

Po predavanju urologa pa je sledila še predstavitev podjetja Lentismed in njihovih izdelkov – urinskih intermitentnih katetrov, katere je predstavila predstavnica podjetja, Mateja Blažič.