Novice društva

Ostale novice društva

Preventivno predavanje o kateterizaciji in vsakoletni preventivni pregled


Naše društvo veliko pozornosti namenja preventivi in ohranjevanju zdravja naših članov. V ta namen večkrat letno organiziramo tudi različna strokovna zdravstvena predavanja.

V torek, 05. 11. 2019 smo za člane in njihove svojce organizirali strokovno predavanje o samokateterizaciji in motnji v uriniranju, ki ga je izvajala strokovnjakinja za to področje, višja medicinska sestra Zdenka Dimnik Vesel, upokojena uslužbenka oddelka za poškodbe hrbtenjače Univerzitetnega inštituta za rehabilitacijo invalidov Soča (URI –Soča) v Ljubljani, v organizaciji podjetja Lentismed d.o.o.

V uvodnem delu je prisotne nagovoril predsednik društva Jože Okoren. Izrekel je dobrodošlico vsem prisotnim, še posebej ga. Zdenki Dimnik Vesel in predstavnicama podjetja Lentismed d.o.o., Pini Erklavec in Elizabeti Velič. V nadaljevanju je besedo predal ga. Zdenki, ki je prisotne s pomočjo videoprojekcije podrobno seznanila in predstavila načine in prednosti samokateterizacije. Predstavila je tudi različne vrste katetrov. Po končanem predavanju je prisotnim s prve roke odgovorila na številna vprašanja.

Po končanem predavanju, so nas s kulturnim programom razvedrili učenci sosednje Osnovne šole Dragotin Kette. Urban, Tilen in David, člani glasbene skupine Kettejevci, so pod mentorstvom ga. Darinke Pirc, zaigrali in zapeli nekaj pesmi. Prisotne so s svojim nastopom zelo navdušili in jim s svojo razigranostjo popestrili deževen dan. Se že veselimo, da se nam bodo še kdaj pridružili s svojim nastopom.

Tako kot vsako leto smo organizirali tudi preventivno predavanje in pregled s področja interne medicine - predavanje o dejavnikih tveganja za srčno in žilno ogroženost ter preventivni zdravniški pregled srca, krvnega tlaka, vsebnosti holesterola v krvi in vsebnosti sladkorja.

Našemu vabilu sta se prijazno odzvali prim. Tatjana Erjavec dr. med. spec. internistka in dipl. višja medicinska sestra Branka Vipavec, obe iz URI - Soča, ki sta izvajali pregled. Pregleda se je udeležilo okoli 50 članic in članov, s svojci in spremljevalci. Že več let ugotavljamo, da je to gotovo eden izmed najbolj obiskanih dogodkov na društvu.

Opravili sta pregled in meritve vsebnosti sladkorja in holesterola v krvi in krvnega tlaka. Vsakemu udeležencu sta izvajalki podali tudi navodila in priporočila na katerem področju morajo še posebej poskrbeti za svoje zdravje. Končni rezultati so pokazali, da ima večina udeležencev mere vsebnosti v mejah normale ali na meji, nekaj pa tudi povišanih mer vsebnosti, za kar so dobili dodatna navodila kako previsoke vsebnosti znižati.

Skrb za zdravje je na nas samih, zato je potrebno poskrbeti za zdrav slog življenja, prehrano in se odreči kakšni razvadi. S tem si bomo izboljšali kvaliteto življenja in se izognili prenekaterim nevšečnostim.

Po končanih predavanjih je sledilo še družabno srečanje in izmenjava dragocenih izkušenj.