Novice društva

Ostale novice društva

Izlet članic in članov v Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči


Tradicionalno smo, 13. junija 2019, organizirali članski izlet. Letos smo obiskali Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, v Mirni Peči.

V muzeju nas je prijazno sprejela in pozdravila ga. Anica Levstik, dobrodošlico v Občini Mirna Peč pa nam je izrekel tudi podžupan Občine Mirna Peč, g. Damjan Zupančič.

Ga. Anica Levstik nam je zelo izčrpno in zanimivo predstavila stalno razstavo v muzeju, življenje in glasbeno pot Lojzeta Slaka, virtuoza na diatonični harmoniki in ustanovitelja ter vodjo Ansambla Lojzeta Slaka. Na sprehodu skozi razstavo, smo si ogledali razširjeno in bogato pisno in slikovno gradivo, predmete, glasbila, avdio in video točke z izseki številnih uspešnic in nastopov, ki ponazarjajo življenje in delo mirnopeškega rojaka od njegovega rojstva, do njegove smrti. Preko razstave smo začutili vpliv dolenjske pokrajine, ljudi in ljudske glasbe na njegov glasbeni ustvarjalni opus. Ogledali smo si tudi rekonstrukcijo vadbene sobe iz Slakove družinske hiše v Guncljah. Uprizorili pa smo tudi pravi »harmonika šov«, na rekonstrukciji odra, kjer smo s pomočjo spremljave Cirila na harmoniki, zapeli najlepše Slakove pesmi.

"Za vesel narod ni nikoli preveč glasbe." (Lojze Slak)

Z zanimanjem smo si ogledali tudi razstavo o čebelarstvu in interaktivni paviljon Čebelji svet. Gre za kupolo, ki je sestavljena iz lesenih šesterokotnikov, ki simbolizirajo čebelje celice, združene v satovju. Glavna privlačnost paviljona je doživetje čebeljega sveta skozi virtualno resničnost s sodobnimi tehnološkimi pripomočki. Namen paviljona je ozaveščanje javnosti o pomembnosti čebel za okolje.

Muzej je posvečen tudi še enemu mirnopeškemu rojaku, pesniku Tonetu Pavčku, kateremu je posvečena tudi dislocirana enota muzeja, Pavčkov dom v Šentjuriju, kjer je na voljo ogled stalne zbirke del pesnika. Lojze Slak in Tone Pavček nista bila le so rojaka ampak tudi zelo dobra prijatelja, katera je Mirna Peč zelo povezovala.

"Doma sva namreč oba v isti pokrajini, oba sva nekoč hodila po isti dolini in oba pila mleko in med host in travnikov, polj in goric v istih krajih. Tako sva oba z bilčico pripeta k isti zemlji, k istemu koreninju in ozvezdju. In oba sva temu dolžnika: on je tam doli našel glasbo, jaz besedo." (Tone Pavček)

Po končanem ogledu muzeja, smo se odpravili na sedež društva, v Novem mestu, kjer smo imeli srečanje članov, svojcev in spremljevalcev. Ob dobrotah iz žara, za katere sta poskrbela Ciril in Jože, smo se družili v pozno popoldne. Popoldne pa nam je s kulturnim programom popestrila folklorna skupina učencev iz Osnovne šole Drska, pod mentorstvom ga. Mojce Mežik in g. Davida Hrovata.

Dan smo, kljub vročini, preživeli v čudovitem vzdušju in dobri družbi, izvedeli pa kar nekaj zanimivih informacij o dveh znanih osebah, ki sta pozitivno zaznamovala našo zgodovino.