Novice društva

Ostale novice društva

Izlet članic in članov v kartuzijanski samostan Pleterje in občino Šentjernej

V torek, 19. junija je naše Društvo organiziralo članski izlet z ogledom Kartuzijanskega samostana Pleterje in Občine Šentjernej.

Izleta se je udeležilo okoli 40 članic in članov, njihovih svojcev ter spremljevalcev.

Pleterski kartuzijanski samostan je edini še delujoči v Sloveniji in na področju celotne vzhodne Evrope. Za obiskovalce je sicer zaprt, ponuja pa ogled bisera gotske arhitekture pri nas – stare gotske cerkve Sv. Trojice iz začetka 15. stoletja. Po ogledu cerkve, katera je (po predhodnem dogovoru) dostopna tudi za osebe na invalidskih vozičkih, smo si v za to namenjenem prostoru, ogledali še multivizijsko predstavitev - približala nam je način življenja kartuzijanskih menihov in kulturno življenje kartuzije skozi čas.

Po ogledu smo se ustavili pred vhodom, kjer nas je sprejel še oskrbnik samostana, g. Jože Simončič, kateri nam je na zelo zanimiv način in podrobno predstavil samostan, vsakdanjih menihov in s čim vse se ukvarjajo. Predstavil je izdelke in pridelke, ki nastajajo izpod rok menihov - vina, žgane pijače, likerji, medeni izdelki, čaji ter mnogo drugega. Predstavitev je bila zelo zanimiva in izčrpna. Tudi udeleženci so imeli veliko vprašanj, na katere je g. Simončič podrobno odgovoril.

Izleta se je udeležilo okoli 40 članic in članov, njihovih svojcev ter spremljevalcev.

Po končani predstavitvi smo se odpravili v center občine Šentjernej, na domačijo Selak, kjer nas je prijazno sprejel lastnik, g. Janez Selak. Pozdravil in nagovoril pa nas je tudi župan občine Šentjernej, g. Radko Luzar.

G. Janez nam je kot prvo predstavil skulpturo petelina, ki je postavljena pri vhodu in je narejena iz osnovnega kmečkega orodja: kos, srpov, lopate, sekire, motike, grabelj. V nadaljevanju smo si ogledali bogato zbirko petelinov iz različnih materialov (preko 500 eksponatov iz celega sveta). Petelin je tudi zaščitni znak občine Šentjernej. V prostoru pa smo imeli možnost ogleda tudi razstave različnih glasbil iz celega sveta. Domačija ima tudi lastno vinoteko Otilija, kjer ponujajo vina štirih največjih vinarjev Šentjernejske doline. Osnovno vino je dolenjski posebnež cviček. Vinoteki so dali ime Otilija, ker so to poslopje leta 1956 kupili od takratne učiteljice Otilije Gebauer. Ob degustaciji vin in lokalnih dobrot, nam je g. Selak skozi multivizijo predstavil značilnosti njihovih krajev.

Po izletu smo se odpravili na sedež društva, v Novo mesto, kjer smo ob dobrotah z žara preživeli skupno druženje še pozno v popoldne.

Dan je bil zelo pester in lahko rečemo dobro izpeljan, saj so bili odzivi udeležencev izleta samo pozitivni. Aktivno smo ga preživeli v odlični družbi. Videli in izvedeli pa smo marsikaj novega.