Novice društva

Izlet članov in članic v Sečoveljske soline in Zavod Ars Viva

V ponedeljek, 24. septembra je naše Društvo organiziralo članski izlet z ogledom Sečoveljskih solin in Zavoda Ars Viva, katerega je ustanovil tetraplegik Benjamin Žnidaršič.

Izleta se je udeležilo 34 članic in članov, njihovih svojcev ter spremljevalcev.

V zgodnjih jutranjih urah smo se z različnih koncev Dolenjske, Bele krajine in Posavja, s kombiji in osebnimi vozili odpravili proti Primorski. Pot je spremljalo obilen dež, kar nam je kar malo pokvarilo razpoloženje, vendar bolj kot smo se bližali Primorski, bolj se je vreme lepšalo. Pričakalo nas je delno sončno vreme, vendar smo kaj kmalu občutili ostro primorsko burjo. Pred vhodom v Soline, nas je pozdravila vodička, ga. Maja Makovec. V varnem zavetju pred burjo, ob hišici pri informacijskem centru, nam je podrobno predstavila poslanstvo Krajinskega parka Sečovlje (KPPS), Krajinski park (rastlinstvo, živalstvo, kulturno dediščino), zgodovino ter postopek pridobivanja soli. Ob poti po Leri, ki nas je vodila do centra za obiskovalce smo lahko videli bazene, kjer tradicionalno pridelujejo sol, solna polja, kanale in bregove s kamnitimi zidovi, stopnicami in z zapornicami, solinske hiše z okolico, poti, mostove, črpalke itd.. V centru za obiskovalce smo si ogledali multimedijsko predstavitev o parku, značilnostih in posebnostih narave in kulturne dediščine Sečoveljskih solin ter maketo solin in tradicionalna orodja za pridobivanje soli. Ob poti nazaj pa so tisti, ki so to želeli, lahko obiskali trgovino "Lera", kjer ponujajo sol in z njo povezane druge izdelke.

Soline so nam prikazale tradicijo pridelave soli, burja pa je poskrbela za razmršene lase in rdeča lica in nam pričarala primorsko vzdušje.

Pot smo nato nadaljevali proti Loški dolini, v vas Podcerkev, kjer nas je pričakal g. Benjamin Žnidaršič. Benjamin je dolgoletni prijatelj mnogih naših članov. Na svoji rodni domačiji je ustanovil Zavod ARS VIVA - Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin. Sledilo je kosilo, potem pa nas je nagovoril g. Benjamin. Izrazil nam je dobrodošlico na njegovem posestvu in nam predstavil Zavod ARS VIVA ter značilnosti in znamenitosti Loške doline. Ogledali smo si tudi prostore Zavoda, galerijo in hostel ter okolico. Prijetno druženje sta s harmoniko popestrila Dolfe in Ciril. Po končanem druženju in prijetnem slovesu, smo se polni novih doživetji odpravili proti domu.

Dan je bil zelo pester. Aktivno smo ga preživeli v odlični družbi.